- Galeria Zdrowia, Marketingu i Rozrywki -
Public Relations - kursy i szkolenia - oferty terapeutyczne
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum - Galeria Zdrowia, Marketingu i Rozrywki - Strona Główna
->
Diety
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Sprawy ogólne
----------------
Ogłoszenia, komunikaty admina
Zdrowie i medycyna dla wszystkich
----------------
Diety
lekarze - terapeuci - rehabilitanci
choroby - wiedza medyczna
Leczenie naturalne
Praca, rekreacja, rehabilitacja, sport i turystyka
Dla dobra dzieci
----------------
Zabawki i programy edukacyjne
Problemy zdrowotne i wychowacze
Arteterapia
----------------
Antyki, kolekcje, wspomnienia
Muzyka, teatr, plastyka, fotografia i film
Public Relations dla Absolwentów
----------------
Szkoła Podstawowa nr 39 we Wrocławiu
1 Liceum Ogólnokształcące - Wrocław
Liceum Medyczne Pielęgniarstwa w Bystrzycy Kł.
Szkoły Średnie
Szkoły Wyższe
Studia Podyplomowe
Pochwała sukcesu
Dziennikarskie Reality Show
Artykuły - recenzje - komentarze
Polecane strony w internecie
Zaproszenia
----------------
Akcje - kampanie - imprezy
Konferencje - spotkania
szkolenia - kursy - warsztaty
Ogłoszenia, oferty
----------------
Praca
Wolontariat
Usługi i handel
Serdeczności
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
admin
Wysłany: Nie 16:25, 29 Lis 2020
Temat postu:
http://www.sukces.fora.pl/diety,13/dieta-haya,200.html
Alexis
Wysłany: Czw 18:19, 19 Sie 2010
Temat postu:
Zachodnia dieta związana z ADHD
Dieta zachodnia, tj. bogata w produkty typu fast-food, smażone, wysoce przetworzone mięso oraz w wyroby cukiernicze zwiększa ryzyko wystąpienia nadpobudliwości psychoruchowej z zaburzeniami uwagi (ADHD) u dziecka - wykazali naukowcy z Australii.
Informację na ten temat zamieściło czasopismo "Journal of Attention Disorders".
ADHD, tj. zespół nadpobudliwości psychoruchowej z zaburzeniami koncentracji uwagi (ang. Attention Deficit Hyperactivity Disorder) jest najczęstszym zaburzeniem wieku rozwojowego. Dotyczy ok. 3-5 proc. dzieci w wieku szkolnym. Przeważnie stwierdza się je ok. 7 roku życia, częściej u chłopców. Z powodu zmian w pracy mózgu, dzieci z ADHD nie potrafią dobrze kontrolować swoich impulsów, zachowań i emocji. Objawia się to m.in. nadmierną ruchliwością oraz impulsywnością w działaniu. Innym symptomem tego zaburzenia są problemy ze skupieniem uwagi i roztargnienie. Dzieci z ADHD mają problemy w szkole, w kontaktach z rówieśnikami, są bardziej podatne na uzależnienia, częściej sięgają po używki, mają konflikty z prawem, ale też częściej cierpią na depresję.
Naukowcy z Telethon Institute for Child Health w Australii przeanalizowali skład diety 1800 14-latków i podzielili ich na dwie grupy - odżywającą się zdrowo lub niezdrowo, według wzorców zachodnich.
Za zdrową dietę uznano tę, która jest bogata w świeże warzywa i owoce, produkty z pełnego ziarna i ryby. Dostarcza ona organizmowi więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu foliowego, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu oraz błonnika, który korzystnie wpływa na metabolizm. Dieta zachodnia z kolei, składa się w dużym stopniu z pokarmów bogatych w niezdrowe tłuszcze (jak tłuszcze typu trans powstające m.in. w procesach smażenia), czerwone i przetworzone mięso, sól i słodycze. Jest ona bardziej kaloryczna i dostarcza organizmowi mniej cennych składników odżywczych.
U 115 badanych - 91 chłopców i 24 dziewczynek - zdiagnozowano ADHD w 14 roku życia.
"Okazało się, że nastolatki, których dieta była najbardziej zbliżona do zachodniej ponad dwukrotnie częściej mieli diagnozowane ADHD w porównaniu z rówieśnikami, którzy odżywiali się zdrowiej" - komentuje prowadząca badania dr Wendy Oddy.
W analizie uwzględniono też różne czynniki społeczne i rodzinne, które mogą mieć wpływ na ryzyko ADHD.
Zdaniem autorów pracy, nastolatki na diecie najbardziej zbliżonej do zachodniej mogą mieć mniej korzystne proporcje kwasów tłuszczowych w organizmie - zwłaszcza niedobory kwasów omega-3, zapewniających prawidłową czynność mózgu i zdrowie psychiczne.
"Możliwe jest też, że taka niezdrowa dieta nie dostarcza dzieciom odpowiedniej ilości mikroelementów, od których zależy optymalne funkcjonowanie mózgu, zwłaszcza jeśli chodzi o koncentrację i uwagę. Może ona również zawierać zwiększone ilości barwników, substancji zapachowych i dodatków, które wcześniej powiązano z wyższym ryzykiem objawów ADHD" - tłumaczy dr Oddy.
Badaczka podkreśla jednak, że na podstawie badań jej zespołu nie można z całą pewnością ocenić, czy niezdrowa dieta faktycznie przyczynia się do rozwoju ADHD, czy też samo ADHD sprzyja wyborowi niezdrowego jedzenia i zaspokajaniu własnych pragnień. "Niewykluczone jest, że impulsywność, która cechuje dzieci z tym zaburzeniem, prowadzi do niezdrowych wyborów, np. szybkiej przekąski w fast-foodzie w przypadku odczuwania głodu" - wyjaśnia.
Zdaniem dr Oddy, niezbędne są dalsze prace, które pozwolą dokładniej sprecyzować naturę tej zależności.
Najnowsze badania były częścią zakrojonego na szerszą skalę studium o nazwie "Raine Study", które rozpoczęło się w 1989 r. od zaproszenia 2900 ciężarnych na badania USG. Kobiety były pod kontrolą przez całą ciążę, zebrano też dane dotyczące m.in. diety, aktywności fizycznej, wykonywanej pracy oraz stanu zdrowia przyszłych mam, jak również przyszłych ojców. Gdy maluchy przyszły na świat oceniono ich stan zdrowia, a kolejne badania wykonano po ukończeniu przez dzieci jednego, dwóch, trzech i pięciu lat. Później przeprowadzono też kontrole w wieku lat 8, 10, 14, 17 i 20. (PAP)
http://www.esculap.pl/pokonac_lek/aktualnosc/zachodnia_dieta_zwiazana_z_adhd/id,e5340642e2dcccfcd305f563f2314549/
Logos
Wysłany: Sob 11:46, 07 Sie 2010
Temat postu:
.
LOGOS-Koszalin
GABINET NEUROLOGOPEDYCZNY -
Terapia nerwic, wad i zaburzeń mowy,
czytania i pisania
Władysław Pitak
Cytat:
- pedagog kultury - Akademia Pedagogiczna w Słupsku;
- dyplomowany logopeda - Uniwersytet Gdański;
- psychoterapeuta rodzinny- Polska Fundacja Zaburzeń Mowy w Lublinie;
- muzykoterapeuta - CIDOTAM w Bydgoszczy;
- aktor estradowy z uprawnieniami reżyserskimi- MKiS w Warszawie;
specjalizacja - terapia nerwic i jąkania.
Praktyka zawodowa
Od 40 lat zajmuje się kształceniem zdolności twórczych za pomocą ekspresji muzyczno-dramatycznej (absolwent 4-letniego Studium Teatralnego COMUK w Warszawie, egzamin państwowy uprawniający do wykonywania zawodu artysty estradowego w specjalności aktorskiej i reżyserskiej, dyplom magistra pedagogiki )
Od 25 lat zajmuje się terapią nerwic , wad i zaburzeń mowy, czytania i pisania (Podyplomowe Studium Logopedyczne w Gdańsku , certyfikaty z muzykoterapii, jąkania wczesnodziecięcego i psychoterapii rodzin).
Badania i eksperymenty w zakresie muzykoterapii (pierwszy zawodowy muzykoteraputa prowadzący zabiegi zlecane przez lekarzy w sanatoriach Pomorza Środkowego).
Wykłady, pokazy warsztatowe i praktyczna terapia dzieci nerwicowych, jąkających się i dyslektycznych na sympozjach, konferencjach i turnusach rehabilitacyjnych.
Szkolenia dla biznesmenów, działaczy społecznych, dziennikarzy i polityków w zakresie retoryki , erystyki , marketingu i public relations.
Założyciel i prezes Towarzystwa Terapii i Kształcenia Mowy LOGOS w Koszalinie
Członkami Towarzystwa LOGOS są lekarze, logopedzi, psychoterapeuci , nauczyciele, aktorzy , dziennikarze i biznesmeni. Efektem współpracy ludzi wielu zawodów są własne filmy , nagrania dźwiękowe i opracowania technik i metod terapii i kształcenia zachowań w różnych sytuacjach
Gabinet wyposażony jest w podstawowe narzędzia i pomoce logopedyczne oraz w sprzęt audiowizualny . Towarzystwo posiada własne studio filmowe i fotograficzne.
.
Adres:
Towarzystwo Terapii i Kształcenia Mowy „LOGOS”
ul. Pieczarek 4,
75-900 Koszalin
tel. (94) 340-60-06
kom. 600-809-254
Kontakt:
e-mail :
logos@logos.pomorze.pl
strony URL:
www.logos.pomorze.pl
.
@@@@@@@@@@@@@@@@
.
Cytat:
Koszalin
LOGOTERAPIA NERWIC
TERAPIA WAD I ZABURZEŃ MOWY
PRZYWRACANIE SENSU ŻYCIA
telefony: 94-340-60-06; 600-809-254
e-mail:
logos@logos.pomorze.pl
www.logos.pomorze.pl
Nasza Klasa
Wysłany: Czw 19:17, 17 Sty 2008
Temat postu:
Forum dla ludzi z charakterem i zmieniających swoje otoczenie
Nareszcie czuję, że trafiłam na właściwego człowieka
Spotkaliśmy się w sobotę. Pojechałam tam razem z Marcinem i Mamą. To było niezapomniane przeżycie...to był niezwykły dzień
Nikt nie patrzył na zegarek...dopiero na koniec okazało się, że minęły cztery godziny!
Po powrocie do domu ogarnęła mnie jakaś nadzwyczajna chęć do życia:) Byłam zmęczona ale cholernie szczęśliwa.
Sama się do siebie uśmiecham jak to piszę, bo dawno nie byłam tak pozytywnie nastawiona do świata, a przede wszystkim do siebie samej.
Zależało mi na spotkaniu i wcale się nie rozczarowałam:) Już wcześniej poczułam efekty treningu autogennego, a spotkanie z Panem Władysławem pozwoliło mi nabrać przekonania, że jestem na dobrej drodze....
Było naprawdę super! Nareszcie czuję, że trafiłam na właściwego człowieka, który wie co mówi i co robi, którego ogromne doświadczenie przemawia
za tym by Mu zaufać.
Takich ludzi powinno sie klonować
)))
Warto było zadać sobie trochę trudu i pojechać. Pani Tatiana (Erka-żona Pana Władysława), jak również On sam, jest przemiłą i bardzo ciepłą osobą!!!
Wystarczy spojrzeć na zdjęcie, od razu to widać
Cieszę się, że mogłam Ich oboje poznac osobiście.
Korzystając z okazji pragnę pozdrowić wszystkich Forumowiczów i nie tylko oraz, a raczej przede wszystkim, PANA WŁADYSŁAWA I PANIĄ TATIANĘ
Mooszelka
Wysłany: Czw 12:16, 02 Sie 2007
Temat postu: Dieta Haya
Dieta Haya może być pomocna dla osób, które chciałyby przetestować własne zwyczaje żywieniowe i wyeliminować z racji pokarmowej produkty jedzone w nadmiarze. Wiele publikacji podaje, że stosowanie diety Haya jest dobrą metodą odchudzania.
Pamiętajmy jednak, że redukcja nadwagi nie zależy wyłącznie od obniżenia wartości energetycznej pożywienia w wyniku mniejszego spożycia tłuszczu lub ograniczenia posiłków do potraw, które są źródłem jednego składnika. Proces ten jest bardziej skomplikowany.
Hay uważał, że białek i węglowodanów nie powinno się spożywać razem, ponieważ białka wymagają środowiska kwasowego, węglowodany zaś zasadowego. Nie docenił on złożoności ludzkiego układu trawienia, który bez trudu zdolny jest zrealizować oba te zadania. W żołądku znajduje się kwas, który umożliwia trawienie białek, podczas gdy zasady w jelicie cienkim ułatwiają trawienie węglowodanów.
William Hay polecał ponadto, aby w diecie znalazło się 4 razy więcej tych produktów, które podnoszą zasadowość krwi (takich, jak większość warzyw i owoców oraz mleko), niż produktów wpływających na wzrost poziomu kwasowości (takich, jak wszystkie białka zwierzęce, większość orzechów, wszystkie produkty węglowodanowe i owoce cytrusowe).
Uznał on, że taki stosunek jest optymalny, ponieważ odzwierciedla proporcje kwasów i zasad w organizmie człowieka.
Dietę Haya mogą stosować ludzie z zaburzeniami systemu trawienia. Wiele osób na podstawie własnych doświadczeń twierdzi, że ta dieta, której niewątpliwym atutem jest łatwość zastosowania, może ulżyć chorym cierpiącym na owrzodzenie dwunastnicy.
Zasady diety Haya
Węglowodany nie mogą być spożywane razem z białkami i owocami kwasotwórczymi.
Podstawą diety powinny być warzywa i owoce.
Białka, węglowodany i tłuszcze należy spożywać tylko w małych ilościach, a przetwarzana i wysokooczyszczana żywność, na przykład parówki, musi być z diety wyeliminowana.
Między posiłkami skomponowanymi z różnych rodzajów produktów konieczne jest zachowanie 4-godzinnej przerwy.
Plan diety Przepisy
Zgodnie z założeniami diety Haya, organizm nie może jednocześnie trawić białka i skrobi, tak więc główne grupy produktów powinny być spożywane oddzielnie.
Produkty węglowodanowe obejmują pieczywo, makarony, ryż, produkty zbożowe, ziemniaki i cukry.
Grupa produktów zawierających białka - głównie zwierzęce - to czerwone mięso, ryby, drób i sery.
Do owoców kwasotwórczych należą grejpfruty i pomarańcze.
Śniadanie (zasadotwórcze) godzina 8.00
Dużo świeżych owoców, naturalny jogurt (około 150 g) posypany zarodkami pszennymi lub mieszanką orzechów, herbata ziołowa, sok owocowy.
Obiad (białkowy) godzina 13.00
Porcja mięsa, ryby, jaj lub sera, surówka lub warzywa gotowane (nie ziemniaki), na deser jabłko lub pomarańcza.
Kolacja (skrobiowa) godzina 18.00
Ziemniaki w mundurkach z masłem lub pełnoziarniste pieczywo z masłem, gotowane warzywa lub surówka, świeże figi ze śmietaną lub twarożek.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin